Böcker om kinesisk-amerikansk kultur
Natalie Tans böcker om lycka och förmögenhet
Av Roselle Lim
Utspelar sig i San Franciscos Chinatown, aktuella tider
Mitt betyg: 3 av 5 stjärnor
"Det är inte ett brott att vilja ha allt - kärlek, pengar, framgång."
Avslöjande:Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och Bookshop.org Associate tjänar jag på kvalificerade köp. Se den här webbplatsenAvslöjandeför mer information.
Med rätt regissör och några förändringar av den romantiska delhandlingen,Natalie Tans bok om lycka och förmögenhetskulle bli en jävligt bra film!
Alla delar av en bra film är här – en söt och magisk berättelse om vikten av gemenskap, kraften i mat, stigmatisering av psykisk ohälsa och behovet av att följa dina drömmar. Det hela utspelar sig mot den tynande världen i San Franciscos Chinatown när den kämpar mot gentrifiering.
Viktigast av allt handlar det om mat och den kraft den har för att förändra människors liv.
Som sagt, jag kan inte ge den här boken ett betyg högre än 3 stjärnor. Det kan låta ganska motsägelsefullt efter att ha tjatat om en framtida filmversion, men låt mig förklara. Först en sammanfattning och sedan mina tankar.
En sammanfattning av Natalie Tans bok om lycka och förmögenhet
Natalie Tan reser runt i världen när hon plötsligt får veta att hennes främmande mamma har gått bort. För sju år sedan bråkade de när hennes mamma vägrade stödja hennes beslut att bli kock.
Hon flyger hem till San Francisco för att ta hand om sin mammas begravning. Hennes mamma hade varit agorafob och hade inte lämnat sin lägenhet på flera år.
Det bästa med boken är miljön. Hennes mammas hem är en lägenhet ovanför en övergiven restaurang i hjärtat av San Franciscos Chinatown. Natalie har dock negativa minnen av människorna i hennes grannskap. Hon känner att de övergav henne för att ta itu med sin mammas psykiska problem på egen hand.
Restaurangen som lägenheten ligger ovanför var familjens restauranger som drevs av Natalies mormor – en känd kock i grannskapet. Natalie ärver fastigheten och bestämmer sig för att öppna sin mormors restaurang igen.
Natalie besöker en spåkvinna i grannskapet som läser hennes teblad och berättar att hennes restaurang bara kommer att lyckas om hon hjälper tre personer i grannskapet genom att laga en viss rätt till varje person.
Som tur var lämnade hennes mormor en bok med gamla recept. Recepten innehåller anteckningar som anger vem dessa rätter ska tillagas för (någon som saknar mod eller någon som upplever äktenskapsskillnad). Genom att äta dessa rätter kommer människornas problem att försvinna.
Natalie lagar maten. Men något går fel och Natalie måste ta reda på varför och hur man fixar det.
Mina tankarpå Natalie Tan's Books of Luck and Fortune
Den magiska realismen:
Det här är en bok om magisk realism. Men det gjordes på ett så subtilt sätt att jag inte ens märkte det förrän ungefär halvvägs eller kanske var det två tredjedelar av boken (hennes tårar blir till kristaller och en staty fäller guld). Kanske som film skulle den magiska realismen vara mer påtaglig.
Det faktum att mat har magiska egenskaper är förstås också magisk realism. Detta är mer uppenbart. Det påminde mig om boken och filmen,Som vatten för choklad.
Inställningen:
Mycket av det jag gillade med den här boken berördes i början av denna recension. Här avbildas Chinatown som en plats som sakta håller på att dö. Företagen går igenom en tuff tid – hyllorna är tomma och kunderna få.
Hänsynslösa fastighetsmäklare jagar de gamla invånarna för att sälja till teknikmiljonärer så att de kan förvandla det gamla kvarteret till en hipster-hot spot fylld med lululemonbutiker, kaféer och Apple Genius-barer och lägenheter för de rika.
Lim målar upp en levande bild av Chinatown på ett sätt som fick mig att känna att jag var där.
Maten:
Matinslaget är det som fick mig att vilja läsa boken från början. Jag älskar, älskar, älskar böcker om mat. Jag älskar nog mat mer än böcker och resor. Jag älskar särskilt kinesisk mat och ser mig själv som en ganska bra kock.
Boken är full av recept och beskrivningar av kinesisk mat. Det är svårt att inte börja bli sugen på dumplings och Mapo-tofu.
Tecknen:
Ett annat av mina favoritelement i boken är bikaraktärerna. Celia, Mr Wu, äldre Shen är alla intressanta karaktärer.
Natalie är också en sympatisk karaktär.
Berättelser och teman:
Det är många storylines på gång i boken. Vissa fungerar och andra inte.
Gentrifiering:Min absoluta favorithistoria är gentrifieringen av Chinatown. Jag var omedveten om vad som hände i San Franciscos Chinatown.
Gemenskapens betydelse:Jag tror att många av oss fantiserar om att leva i ett sammansvetsat samhälle där grannar ser till varandra, inte dömer varandra och träffas för middagar eller grillar. Många samhällen runt om i USA har tappat den närheten. Att ha en stark gemenskap är faktiskt ganska viktigt för människors mentala hälsa. Läs Malcolm Gladwells bok,Outliers(Amazon|Bookshop.org), där han tittar på studier gjorda av människor som lever i sammansvetsade samhällen som har mindre stress och mindre hjärtsjukdomar än de som inte gör det.
Mor-dotter relationer:Ett annat tema som är vanligt förekommande i böcker om kinesisk-amerikansk kultur är förhållandet mellan mor och dotter. Mormor, mamma och dotter har alla sina problem och dessa problem påverkar relationen mellan dem och deras relation till andra.
Mental sjukdom:Mamman led av agorafobi. Detta är en intressant handling eftersom kinesisk kultur har ett dysfunktionellt sätt att hantera psykisk ohälsa. De sopar den under mattan. Något som inte talas om finns inte.
Om du letar efter en riktigt bra bok som handlar om psykisk ohälsa i det kinesisk-amerikanska samhället rekommenderar jag starkt, starktAllt här är vackert(Amazon|Bookshop.org).
Romantik:Älskarhistorien är bokens största klunk. Det är inte den huvudsakliga handlingen – mer som en underintrig.
Romansen hörde inte hemma i den här boken. Det var dumt och var helt enkelt inte vettigt. Den borde ha utelämnats helt eller skrivits på ett helt annat sätt. Daniel och Natalie träffas när Daniel känner lukten av hennes dumplings från några kvarter bort (detta är magisk realism). Han kommer till hennes restaurang ett par gånger för att äta hennes dumplings. Natalie blir huvudförälskad i honom.
De går på en eller två dejter, där Daniel uttrycker sin kärlek till henne. Det verkade så otroligt att jag med säkerhet trodde att han var en artist som försökte lura ut Natalie från hennes främsta Chinatown-fastigheter. Ingen man förutom någon som har psykiska problem eller lurar någon skulle någonsin prata så på en första eller till och med andra dejt. Ingen skulle skriva en så här invecklad kärlekshistoria.
Natalie gnäller hela boken om hur mycket hon saknar honom varje dag. Hur kan hon sakna honom om hon knappt känner honom????? usch! Och hennes mamma dog precis! Har hon ens det mentala utrymmet att bli kär?
Skriften
Skrivandet var blandat för mig. Jag gillar de levande beskrivningarna av miljön och maten.
”Hennes butik var liten men mysig. Pastellvaser presenterade färska rosa pioner på fönsterbrädorna medan Teresa Tang sjöng genom högtalarna. Min livslånga kärleksaffär med te hade börjat här i mycket ung ålder. Jag hade haft min formella introduktion till rooibos, matcha, chai, maté och pu'erh, alla förförde mig med sina blommiga, fruktiga, jordnära dofter."
"Jag kombinerade vitlök, five-spice, svartpepparkorn, thailändsk chili och paprika i en stor skål för smaksättning. Jag tumlade två kilo kycklingvingar ur deras bruna pappersförpackningar och ner i väntskålen, där jag knådade in den skarpa blandningen i dem och pressade in kryddorna i köttet som en erfaren massageterapeut. En annan skål full av Shaoxing-risvin väntade på vingarna som nästa steg efter deras rigorösa massage. De blötlade och slappnade av och solade sig i vinpölen för att bli berusade som deras namn.”
(Video) SIMON WINCHESTER: THE PERFECTIONISTS
Metaforer är en nödvändig komponent i böcker. De gör skrivandet mer levande och känslosamt.
MEN man kan verkligen överdriva med metaforerna också. Och det är ett av problemen här. Metafor, metafor, metafor ad nauseum!
Dialogen mellan Daniel och Natalie är lite besvärlig. Folk pratar inte riktigt så. Jag har redan nämnt förhållandets outvecklade karaktär. Men den obekväma dialogen mellan de två bidrar till att jag inte gillar deras förhållande.
Det kulturella elementet
Jag älskar böcker om kinesisk kultur. jag bodde iKinai 7,5 år och jag var vid ett tillfälle gift med någon från Kina, så jag är ganska bekant med kulturen. Det finns massor av delar av kinesisk-amerikansk kultur - maten, familjerelationerna, respekten för de äldre. En sak jag lärde mig (osäker på om det är sant) är att om man blir inbjuden någonstans känner sig människor i den kinesiska kulturen skyldiga att gå. De dyker upp även om de inte vill.
Audio-versionen
Men här är vad som verkligen, verkligen, verkligen förstörde boken för mig: ljudversionen! Jag lånade den via mitt lokala bibliotek. Ljudversioner kan förbättra en bok, men de kan också skada den om den görs dåligt. Personen som berättade boken hade det här irriterande viskiga och hänförda sättet att tala som jag fick mig på nerverna. Det fick boken att låta som en billig harlekinromantik. Varenda mening sas så här.
Sättet de manliga rösterna talades på lät för mycket som en kvinna som satte på sig en falsk manlig accent. Det fungerade bara inte.
Vad du än gör: hoppa över ljudversionen.
Författaren
Natalie Tans bok om lycka och förmögenhetär Roselle Lims första roman. Hennes senaste roman ärVanessa Yus magiska tebutik i Paris(Amazon|Bookshop.org). Lim växte upp i Filippinerna och flyttade till Kanada när hon var barn.
Jag skulle gärna se en bok med en filippinsk huvudperson.
Jag tror att Lim har mycket potential här och även om jag gav hennes bok tre stjärnor, tror jag att hon en dag kommer att skriva en 5-stjärnig bästsäljare. Fortsätt att inkludera element av mat, magi och ikoniska inställningar i böckerna så här. Arbeta med skrivandet och bli av med onödiga romanser.
Huvudkaraktärer
- Natalie- huvudkaraktär
- Miranda– Natalies mamma
- Fröken. Detta– spåkvinnan och ägaren till en tebutik
- Celia– hennes mammas vän
- Herr. Wu– han äger en restaurang i grannskapet; han gillar inte Natalie
- Daniel– Natalies kärleksintresse
- Äldre Shen– en bokhandelsägare som Natalie försöker hjälpa
- Chiu's– man och hustru som inte kommer överens
Fler inlägg om Kina
- 25 bästa facklitteraturböcker om Kina
Mina favoritböcker om kinesisk-amerikansk kultur
- Drömmar om glädje– Av Lisa See
- Shanghai flickor– Av Lisa See
- På Guldberget– Av Lisa See
- Köksgudens fru– Av Amy Tan
- Joy Luck Club– Av Amy Tan
- Allt jag aldrig berättat för dig– Av Celeste Ng
- Kemi– Av Weike Wang
- Allt här är vackert– Av Mira T. Lee
Få GRATIS provversioner av mina favoritprodukter från Amazon:
- Kindle Unlimited– Jag har en prenumeration på Kindle Unlimited bara för alla gratis Lonely Planet-guideböcker. Du fårGRATIS böcker och tidningarinklusive Lonely Planet-böcker meden 1 månads GRATIS provperiod.
- Hörbar– Audible är fantastiskt för dem som behöver något att lyssna på när de går långa promenader. Du får2 GRATIS boks meden GRATIS provperiod på en månad.
- Amazon Prime 30-dagars GRATIS provperiod– Jag var Amazon Prime-medlem i flera år (jag reser på heltid nu så det är inte så användbart). Jag älskade dess gratis frakt och dess Amazon Prime-filmer och TV-program (Fru Maisel, Bosch, ochVidd).
- Prime Student 6 månaders GRATIS provperiod– Om du har ett universitets e-postkonto kan du få en ännu bättre affär med enGRATIS 6 månaders provperiodav Amazon Prime.
Fler böcker från hela världen
- 10 böcker om Singapore
- 10 böcker om Malaysia
- 13 böcker om Myanmar
- 25 fackböcker om Kina
- 27 skönlitterära böcker om Japan
- 15 böcker om Korea
- 25 böcker om Thailand
- 25 böcker om Vietnam
- 20 böcker om Sri Lanka
- 15 böcker om Indonesien
- 25 böcker om Kambodja
- 15 böcker om Guatemala
- 16 böcker om den antika Maya'
- 10 böcker om Ryssland och Vladimir Putin
- 30 böcker om Ukraina