Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (2023)

Cartagena eller Medellin? Vilken stad ska du besöka på din nästa resa till Colombia? Dessa två städer är några av de mest populära turistmålen i Colombia, men de har båda sin unika charm.

Även om dessa två colombianska städer har delat likheter, kan de vara drastiskt olika i många aspekter. Det betyder att vissa resenärer kanske älskar Medellin, men absolut hatar Cartagena de Indias, eller vice versa.

Det är därför vi har skrivit detta blogginlägg för att jämföra och kontrastera Cartagena och Medellin, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken stad som är rätt för dig! I slutändan kommer vi att summera våra resultat och se vilken stad som kommer triumferande i striden Medellin mot Cartagena!

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (1)

Hur är Medellin?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (2)

Innan vi går in i jämförelsen, låt oss börja med en introduktion till de två städerna. För dem som precis hört talas om Medellin för första gången är Medellin känd som Staden för den eviga våren på grund av dess vårliknande väder året runt. Det ligger i Aburradalen och är omgivet av berg. Detta ger Medellin den perfekta balansen mellan storstad och natur.

Medellin är också ökänd för att vara den farligaste staden i början av 1990. Det var centrum för Pablo Escobar och hans drogkartell. Men sedan Escobars död 1993 har Medellin gjort en drastisk förvandling.

Det är nu en av de mest innovativa och moderna städerna i Latinamerika. 2013 utsågs Medellin till och med tillVärldens mest innovativa stadav Urban Land Institute.

Staden är väldigt beboelig och har en enorm expat-scen, såväl som massor av otroliga kaféer, barer, restauranger och nattklubbar. Denattliv i Medellinär legendarisk.

Hur är Cartagena de Indias?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (3)

Till skillnad från Medellin ligger Cartagena på den karibiska kusten och har ett tropiskt klimat. Det betyder att vädret är varmt och fuktigt året runt, med mycket liten variation.

Cartagena är en kolonial stad med en muromgärdad gammal stad, som byggdes av spanjorerna på 1500-talet för att skydda den från pirater.

Numera är Cartagenas gamla stad en UNESCO: s världsarvslista och en av de mest populära turistmålen i Colombia. Staden är full av färgglada byggnader, kullerstensgator och har en mycket livlig atmosfär. Fortet Castillo San Felipe de Barajas reser sig över den historiska stadskärnan och har utsikt över den.

Det finns också massor av fantastiska stränder i närheten av Cartagena, vilket gör det till den perfekta platsen att koppla av efter att ha utforskat staden. Kryssningsfartyg stannar också regelbundet vid Cartagena, vilket gör mängden turister där väldigt varierande.

Vibe Cartagena en typisk strandsemester.

Medellin vs Cartagena: Hur jämför de?

Nedan ska vi jämföra Medellin och Cartagena i flera kategorier. I slutet av artikeln sammanfattar vi för- och nackdelarna med varje stad och utser en vinnare!

Vilken stad har bättre väder?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (4)

Den kanske mest drastiska skillnaden mellan Medellin och Cartagena är vädret. Medellin ligger på en höjd av 1 495 meter över havet och ser tempererat väder året runt. Det är anledningen till att staden får smeknamnet "den eviga vårens stad". Oavsett vilken tid du är på året du besöker Medellin, kommer du att tycka att vädret är mycket behagligt.

Å andra sidan ligger Cartagena på havsnivå intill Karibiska havet. Den har ett tropiskt klimat som ger det varmt och fuktigt väder året runt.

Under sommarmånaderna är medeltemperaturen så varm och outhärdlig att många lokalbefolkningen inte ens går ut under dagen. Vädret är förtryckande oavsett vilken tid på året som helst och kan göra din resa mycket mindre njutbar.

Naturligtvis kan du bada på någon av Cartagenas stränder, men om det är det enda du kan göra mitt på dagen, kommer du inte att kunna vara mycket sightseeing.

Bästa staden för väder:
Medellin

Vilken stad har bättre nattliv?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (5)

En avsaker som Colombia är känt förär dess fantastiska nattliv, och nejresa till Colombiaskulle vara komplett utan att utforska dess livliga partyscen. Men vilken stad har bättre nattliv?

Detta är nära men Medellin slår Cartagena något i denna kategori. Nattlivet i Medellin är världsberömt och det finns något för alla. Medellin erbjuder en mängd olika nattljusalternativ – från underjordiska klubbar till hipsterbarer och avslappnade lokala arenor.

Eftersom Medellin är så stort finns det gott om stadsdelar att njuta av nattlivet, till exempel turistiska El Poblado eller de mer lokala Laureles. Oavsett om du vill skaka dina höfter till den senaste Reggaeton eller dansa till poppig salsamusik, det finns en plats för dig.

Cartagenas nattliv, å andra sidan, är ganska begränsat. Det finns inte så många barer och klubbar i Cartagena som de gör i Medellin. De flesta av dem ligger också inne i den muromgärdade staden, som är ett litet område att utforska.

Och eftersom den muromgärdade staden bara är ett område för turister, kommer du att upptäcka att den har mindre av en autentisk colombiansk atmosfär. Festerna kan vara vilda, men det blir som att du festar i Miami istället för i Colombia.

Vi kände också att lokalbefolkningen i Medellin var mycket mer äkta än de i Cartagena. Lokalbefolkningen vi träffade i Cartagena kände alla som om de försökte sälja något till oss eller tjäna pengar på oss. De vi träffade i Medellin var väldigt avslappnade och handlade om att ha kul!

Bästa staden för nattliv:
Medellin

Vilken stad är säkrare?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (6)

En av de största faktorerna när man avgör om Medellin eller Cartagena är värt att besöka mer är dess säkerhet. Colombia har definitivt inte ett gott rykte när det kommer till säkerhet, och att vara ett brottsoffer kan förstöra din semester.

Även om Medellin en gång var den farligaste staden i världen,säkerhet i Medellinhar varit stadigt på uppgång. Med den ökade polisnärvaron och bättre infrastruktur är staden ganska säker för turister. Downtown Medellin är inte särskilt säker, särskilt på natten. Men för andra områden som El Poblado och Laureles stöter resenärer vanligtvis inte på några problem.

Som en övergripande stad är Cartagena mycket farligare än Medellin. Lokalbefolkningen är mycket fattigare och många förlitar sig på turism för pengar. Men de områden där turister kommer att vistas är vanligtvis ganska säkra. Stadsdelar som Walled City, Getsemani och Bocagrande har en hög nivå av polisnärvaro, så de flesta turister känner sig ganskasäkert i Cartagena.

Men en sak som kändes störande i Cartagena var att känna att jag var ett mål hela tiden. Gatuförsäljare var aggressiva och lokalbefolkningen fortsatte att försöka sälja droger till mig. Jag vet att detta bara händer i stadens historiska centrum men det var det enda stället där du var säker som turist. Det kanske inte var osäkert men det kändes verkligen lite för mig.

Bästa staden för säkerhet:
Medellin

Vilken stad har bättre turistattraktioner?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (7)

Medellin och Cartagena är båda två av de största destinationerna i Colombia, och ändå erbjuder de var och en något väldigt annorlunda. Den kanske största skillnaden är staden. Medellin är en stad som försöker bli mer modern, men Cartagenas charm är den koloniala arkitekturen från många år sedan.

I Medellin kan besökare utforska några av stadens museer och parker, eller njuta av en måltid på någon av de trendiga restaurangerna eller kaféerna. Du kan lära dig mer om Medellins historia genom en av vandringsturerna som tar dig genom centrum eller Comuna 13. Det finns lite av allt i Medellin.

Cartagena har mycket mer historia och kultur. Besökare kan promenera längs kullerstensgatorna i den muromgärdade staden och beundra alla koloniala byggnader ochlandmärken i Colombia. Du kan träffa några av Palenqueras, kvinnorna ättlingar till den första fria afrikanska slaven.

Klättra upp på fästningen Castillo San Felipe de Barajas och lär dig om historien om de mest omfattande befästningarna i Sydamerika. Eller åk på en dagsutflykt från Cartagena för att utforska de vackra Rosarioöarna. Cartagena har en blandning av kulturella och naturliga attraktioner som Medellin inte kan matcha.

Stad med de bättre attraktionerna:
Cartagena

Vilken stad har bättre mat och dryck?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (8)

Colombiansk mat är något av det godaste i Sydamerika, och både Medellin och Cartagena har fantastiska alternativ. Typen av rätter som serveras i dessa två städer bestäms i hög grad av vilken typ av ingredienser som är tillgängliga för dem.

Medellin ligger vid foten av Anderna och Cartagena ligger intill Karibiska havet. Den största skillnaden när det kommer till mat är att Cartagena har mycket mer frukt och skaldjur än Medellin.

En av de berömda traditionella rätterna i Medellin är Bandeja Paisa, en maträtt med ris, bönor, kött, avokado och groblad. En annan rätt att prova är arepa, som är en mald majsdeg som är populär även i Venezuela. Men förutom traditionell mat erbjuder Medellin ett brett utbud av internationella rätter. Du kan hitta allt från europeisk till japansk och till och med koreansk mat där.

Å andra sidan är Cartagena främst känt för sina skaldjur. Från ceviche till stekt fisk och bläckfisk, besökarna hittar några av de färskaste skaldjursrätterna här i Cartagena. Cartagena är dock inte lika internationellt som Medellin, så du hittar inte en mängd olika rätter här.

Men eftersom du inte åker till Colombia för att prova koreansk mat, kommer vi inte att lägga stor vikt vid det när vi bestämmer oss. Medan båda städerna har sina egna kulturrätter är de i Cartagena mycket godare än de i Medellin.

Av den anledningen väljer vi Cartagena framför Medellin när det kommer till mat, men det här kan verkligen gå åt båda hållen beroende på vad du föredrar!

Bästa staden för mat och dryck:
Cartagena

Vilken stad är snyggare?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (9)

Detta är en svår fråga att svara på eftersom både Medellin och Cartagena har sina egna unika charm.

Medellin är mycket mer utspritt än Cartagena, vilket gör att det finns fler grönområden och parker. Staden har mer modern lyx, som höga skyskrapor, pittoreska gator och ett linbanesystem som tar dig upp till de fattigare stadsdelarna.

Å andra sidan är Cartagena mycket mer färgstarkt och har en mer semesteratmosfär. The Walled City är en UNESCO: s världsarvslista full av koloniala byggnader målade i ljusa färger med blommor överallt.

Cartagena är extremt charmigt, och det är inte bara byggnaderna och gatorna. Det är den traditionella livsstilen som många av dem fortfarande lever. Gå runt i staden och du hittar fiskare som fortfarande kastar sina linor i havet varje dag.

Vilken är den vackraste staden?
Cartagena

Vilken stad har mer historia och kultur?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (10)

När det kommer till historia och kultur har både städerna Medellin och Cartagena massor att erbjuda.

Medellin, en gång den farligaste staden i världen, har massor av historier att berätta. Besökare kan bevittna den kulturella förändring som har ägt rum sedan Medellins mörkaste tider.

Idag är staden fylld av konst och kultur, samt massor av museer för att lära sig om stadens historia. Medellin har en typ av kultur och historia som bara kan förstås genom att vara där.

Läs mer:Cartagena vs Bogota: Vilken stad är bättre?

Å andra sidan är Cartagena en UNESCO: s världsarvslista. Historia och kultur ligger i blodet. Staden var en av de rikaste i Amerika, och spanjorerna byggde den muromgärdade staden för att skydda dess rikedomar från piratangrepp.

Staden har inte bara massor av museer där du kan lära dig om dess historia, utan varje gata i den muromgärdade staden är en relik från det förflutna. Kulturen i Cartagena rinner ut i varje hörn.

Även om Medellin är hjärtat av förvandlingen i Colombia, har Cartagena en muromgärdad stad som är frusen i tiden. Besökare kan inte bara se historiens kultur, utan även uppleva den när de utforskar staden.

Stad med mer historia och kultur:
Cartagena

Vilket är bättre att leva?

Medellin vs Cartagena: Vilken stad är värd att besöka mer? (11)

Detta är kanske en av de enklaste kategorierna att bedöma. Medellin är en mycket bättre stad att bo i än Cartagena.

Medellin erbjuder mycket mer moderna bekvämligheter än Medellin. Du har Colombias första tunnelbana, linbanor och massor av bussar för att ta dig runt Medellin. Och om du inte gillar kollektivtrafik är vägarna i Medellin i utmärkta förhållanden, vilket gör det mycket enkelt att ta sig runt i bil. Även om du kan fastna i trafiken under rusningstid.

En av de största nackdelarna med att bo i Cartagena är storleken på de säkra områdena i staden. Ja, den historiska stadskärnan och Bocagrande är säkra, men det är det. Det är alla ställen du kan gå till utan att riskera din egen säkerhet.

Det finns knappt någon kollektivtrafik att ta sig runt, och med det varma och fuktiga vädret kommer du inte att vara särskilt upprymd över att lämna någon plats med luftkonditionering ändå.

Det är inte konstigt att Medellin är en av de mest populära destinationerna för expats, men Cartagena är fortfarande en destination bara för sightseeing.

Den bättre staden för att leva:
Medellin

Jämförelsetabell för Cartagena vs Medellin

För att hjälpa er att summera allt och fatta ett enklare beslut, här är en jämförelsetabell med alla kategorierna ovan.

CartagenaMedellin
Väderx
Nattlivx
Säkerhetx
Turistattraktionerx
Mat och dryckx
Estetikx
Historia och kulturx
För att levax

Läs mer:Medellin vs Bogota: Vilken stad är bättre?

Vanliga frågor om Cartagena eller Medellin

Är Medellin eller Cartagena bättre för en svensexa?

Både Medellin och Cartagena är utmärkta resmål för en svensexa, men vad som i slutändan handlar om om du kommer att njuta av det tropiska vädret i Cartagena eller det tempererade vädret i Medellin.

Vilket är dyrare? Medellin eller Cartagena?

Generellt sett är Cartagena dyrare än Medellin för turister. I Cartagena är de enda alternativen för mat och nattliv platser som riktar sig till turister, så deras priser är vanligtvis högre. Medan i Medellin kan besökare gå för att skapa olika områden och till och med prova lokala platser utan att oroa sig för deras säkerhet.

Är Medellin eller Cartagena bättre för icke-spanska högtalare?

Cartagena de Indias är i allmänhet en lättare plats att ta sig runt om du inte talar spanska. Eftersom turister sannolikt kommer att stanna i den historiska stadskärnan, kommer de förmodligen att möta lokalbefolkningen som talar lite engelska. Även om det överlag är fler som talar engelska i Medellin, är staden så utbredd att du kanske inte hittar någon engelsktalande lokalbefolkning om du inte är i rätt grannskap.

Vilket är bättre? Medellin vs Cartagena – Slutlig dom

Som du kan säga är det ingen lätt uppgift att jämföra dessa två vackra städer i Colombia. Till slut kantar Medellin något utanför Cartagena och blir den bättre staden att besöka. Men var du hamnar på besök beror till stor del på dina intressen.

Den största skillnaden är att Cartagena är en partystad med vibbar från en karibisk ö, och Medellin är mer som en modern stad med massor av otroliga faciliteter och underbart nattliv.

Vilken stad du än bestämmer dig för att åka till är jag säker på att du kommer att ha det bra!

Friskrivningsklausul: Vissa av länkarna ovan är affiliate-länkar. Det betyder att om du bokar eller gör ett köp via länkarna, kommer vi att tjäna en liten provision påingen extra kostnad för dig! Pengarna kommer att hjälpa till att driva denna sida! Tack!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 28/09/2023

Views: 6177

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.