Hoppa till recept6 kommentarerStiftSpara
Med detta hemlagade recept på aprikossylt kan du njuta av solsken i en burk - året runt! Jag kan ärligt säga att detta är den bästa sylt jag någonsin har haft. Fyll läckra kakor med det, använd som glasyr för bakverk, eller bara njut som pålägg!

Du kan inte slå hemlagad
Hemlagad aprikossylt är inget som det man köper i butikerna. Det kunde inte vara mer annorlunda.
I England känner jag aprikossylt som en genomskinlig apelsin supersöt sylt – det smakar ingenting som riktiga aprikoser! Det används ofta för att glasera och sätta ihop saker i bakrecept.
Å andra sidan är österrikisk aprikossylt en smak av himlen. Aprikossylten du får i Österrike är så god, den är nästan beroendeframkallande. När du väl provat det kommer du aldrig att nöja dig med vilken gammal sylt som helst...

Vi introducerade min engelska familj för dess utsökta fruktiga smak och de blev förälskade i den. Min systerdotter tyckte att den var så värdefull att hon till och med gömde en burk av den vid sin säng!
Så vad är hemligheten?Det som gör denna sylt så fantastisk är det rätta valet av aprikoser och ett lågt förhållande mellan socker och frukt.
Med vårt recept på aprikossylt kommer du att kunna göra mindre söt och fruktigare sylt. Sommar i burk! Du kommer aldrig tillbaka efter det...
Vilka aprikoser är bäst för att göra sylt?
Ju mognare frukt desto godare sylt. Sylt är perfekt för att använda upp imperfekta, blåmärken och squishy frukter. Så länge den inte har börjat mögla är du bra att använda den. Alla aprikoser vi använde för årets syltsats räddades från marken. Mindre avfall, mer smak!
Aprikoser är enenormsak på den plats i Österrike där Paul kommer ifrån. Människor iWachaudalen växer och använder en lokal arvegodssort som är lite liten, men oöverträffad i smak.

Du kan använda vilken sort som helst av aprikoser för att göra denna sylt – men ju bättre smaken på själva frukten är, desto bättre blir din sylt!
Du kan frysa in aprikoser och använda dem för att göra sylt året om. Skär på mitten och stena av dem innan de fryses in på en bricka. Du kan också använda frysta aprikoser för att göra vår fantastiskavegansk aprikoskaka.
Vilken typ av socker är bäst för att göra sylt?
Aprikoser är inte så naturligt höga i pektin. Och ju mognare frukten är, desto mindre pektin. Därför är det bra att använda socker med tillsatt pektin för att göra det lättare och snabbare att stelna.
Sylt socker
Syltsocker är en speciell sorts socker som är utformad för att göra sylt. Det innehållerpektin, och oftastcitronsyraför att ytterligare hjälpa pektinet att gela upp sig.
Traditionellt har sylt ett förhållande mellan socker och frukt. Med andra ord, för 1 kilo frukt skulle du använda 1 kilo socker. Vanligt syltsocker har precis rätt mängd pektin och citronsyra för att få bästa resultat i detta scenario.

I Österrike och Tyskland säljer man även syltsocker märkt 2:1 eller 3:1. Dessa innehåller mer pektin och citronsyra vilket gör att du kan göra en mer fruktig sylt med mindre socker. Oftast innehåller de även ett konserveringsmedel för att ge sylten lång hållbarhet.
Men vi kan inte lägga vantarna på dessa 2:1 eller 3:1 syltsocker i Storbritannien. Vi gjorde en del efterforskningar och kom fram till att vi kan komma undan med vanligt 1:1 syltsocker med mer frukt och ändå ha sylt som är gott och håller sig bra.

Speciella syltsocker som är utformade för att göra sylt med mindre tillsatt socker säljs i vissa länder som Österrike och Tyskland. De är märkta 2:1 eller 3:1 och innehåller mer pektin och citronsyra än vanligt syltsocker, och ofta ett tillsatt konserveringsmedel.
Hur man gör det
De grundläggande principerna för att göra sylt är desamma för alla typer av frukt, men varje recept har en viss variation. Så här gör vi vår läckra, extra fruktiga aprikossylt. Du hittar hela receptet i kortet i slutet av inlägget.
Steg 1- Lägg de förberedda aprikoserna (urstenade och skurna i halvor eller kvartar) i en stor kastrull tillsammans med syltsockret. Vi använder ett förhållande mellan frukt och socker på 2:1, med vanligt syltsocker.
Dricks:Om du planerar att göra tjock sylt, låt aprikoserna sitta där med sockret i cirka en halvtimme. Detta drar ut vatten från frukterna, vilket förhindrar att sylten blir rinnig när den väl har blivit burk och hjälper den att hålla sig längre.

Steg 2– Koka upp frukten på medelhög till hög värme och fortsätt att röra om mest hela tiden. Aprikoserna släpper ut vattnet och blir mjuka.
Steg 3- Tillsätt citronsaft. Detta har två fördelar. Det gör sylten mindre söt och mer fruktig men hjälper också att stelna bättre. Pektin gelar upp bättre i sura miljöer och det använder vi för att kompensera för den lägre syltsockerhalten.

Steg 4- Ta kastrullen från värmen och mixa frukten med en stavmixer. Vi gillar vår sylt helt slät med få eller inga bitar. För en tjock sylt, blanda helt enkelt lite mindre, men försök få tag i alla de stora bitarna.
Om du inte har en stavmixer,inga problem! Mosa frukten i en matberedare innan du värmer upp den, vilket fungerar lika bra.
Steg 5- Sjud sylten på medelvärme. Eventuellt skum eller skum bör försvinna efter ett tag. Gör regelbundna gelningstester med kalla tallrikar för att ta reda på när sylten är klar att burkas.
Steg 6- Spara upp det medan det är varmt! Använd rena, steriliserade burkar. (Se nedan för tips).
Hur vet jag när min sylt är färdig?
Tillagningstiden för sylt kan variera från fall till fall, och det är flera saker som påverkar det. Mer uppenbart kommer större satser att ta längre tid att nå samma gelningsstadium.
Vissa frukter har också mer pektin, andra mindre. Ju mognare frukten är, desto mindre pektin innehåller den och desto längre tid behöver sylten koka.
Så ingen sats sylt tar exakt samma tid som en annan att stelna ordentligt. Men det finns ett annat sätt att säga när sylten är redo att fyllas i burkar.

Gelningstest
När sylten är varm eller varm är den alltid mer flytande än när den har svalnat. Så hur kan man säga hur det kommer att bli? Det finns ett coolt trick (bokstavligen).
När du börjar koka sylten lägger du några fat i frysen. När du är i slutet av sylten (se steg för steg ovan), är det dags att göra några gelningstester. Här är hur:
- Ta ut ett fat ur frysen och överför en liten mängd sylt på det.
- Låt sylten svalna på den iskalla plattan. En första indikator på att den behöver mer tillagningstid är om den sprider sig på egen hand i ett tunt lager.
- Luta plåten för att kontrollera hur väl sylten har stelnat. Om det bara flyter väldigt långsamt och får små rynkor när du trycker på det med baksidan av skeden är det klart!
- Om sylten inte klarar detta test, koka den lite längre och upprepa gelningstestet med några minuters mellanrum med ett annat fat färskt från frysen.
Sylten kommer också sakta att bli tjockare och tjockare, men de där rynkorna är det mest pålitliga tecknet på att sylten är färdiglagad och redo att burkas.
Du kan också se rynkorna på sylten i kastrullen när du rör om den sakta. Om du ser de där små vecken som små vågor framför en båt, är sylten klar!

Jarring och förvaring
Här är vad du kan göra för att ge din aprikossylt lång hållbarhet:
- Använd rena burkar och sterilisera demantingen med kokande vatten eller genom att sätta in dem i ugnen på 120°C i 10 minuter. Viktigt, gör samma sak med locken!
- Ocksåsterilisera alla verktygdu använder för att laga mat och fylla sylten i burkarna. Detta kan vara skänken, tratten osv.
- Burken uppsylten färsk från spisenmedan det fortfarande är varmt.Detta dödar de flesta mikrober som kan fånga en åktur. Den ser också till att burken försluter sig själv - med ett hörbart "popp!" - när sylten svalnar.
- Vissa människor sätter sinaburkar upp och nerpå deras lock direkt efter fyllning. Den varma sylten steriliserar locket från insidan. Du kommer också att märka omedelbart om en burk inte tätar bra...
- Lagradin aprikossylt ien sval mörk platsoch det bör hålla åtminstone i upp till ett år.
- En gång öppnat, behåll sylteni kylskåpet.
- Använd alltid en ren sked.Helst ska du inte använda den till något annat, som att breda sylten på rostat bröd. Använd inte samma kniv som du har använt för att sprida margarin. Detta är en av de vanligaste orsakerna till att sylt förstörs när en burk är öppen.
Så, slicka inte skeden och stick in den igen! Eller så kanske du bara måste göra klart burken för att den inte ska bli dålig 😉
Hur du njuter av din sylt
- Sprid det- bra på rostat bröd, fantastiskt påförslappad rågsurdeg
- Som fyllning- för crepe eller veganAprikossylt munkar
- Som en glasyr- för tårtor och bakverk som våraVegansk äppeltårta
- I såser- blanda med senap för en smakrik dipp eller marinad
- Sked det– rent och direkt från burken! Mums!

Fler aprikosrecept
Denna aprikossylt är vårt favoritsätt att njuta av aprikoser året runt, men här är några fler aprikosrecept vi inte kan få nog av:
Vegansk aprikoskaka
Österrikiska aprikosdumplings
Veganska sylttårtor
📖 Recept
Aprikossylt - extra fruktig!
förbi
5från2röster
Njut av den fräscha smaken av aprikoser året runt med detta enkla recept på aprikossylt som använder mer frukt än socker.
Skriva utStiftSpara
Förberedelsedags:10minuter minuter
Tillagningstid:25minuter minuter
Total tid:35minuter minuter
Gör:4 burkar
Kurs:Bevara
Kök:österrikisk
Utrustning
Stavmixer
Jamtratt
Ingredienser
- 1 kg aprikoser (vägd med borttagna stenar)
- 500 g syltsocker
- 4 msk citron juice
Instruktioner
Förberedelse
Sterilisera burkarna, locken och sylttratten. Du kan hitta olika tekniker för detta i anteckningarna.
För att vara på den säkra sidan, förbered fler burkar än du tror att du kan behöva.
(Video) When Potatoes were IllegalPlacera några fat i frysen för gelningstestet.
Laga sylt
Tillsätt urstenade aprikoshalvor eller kvartsdelar i en stor kastrull tillsammans med syltsockret.
Värm upp på spisen på hög värme och rör om ofta. Sockret börjar smälta och aprikoserna kommer att mjukna och delvis lösas upp till en tjock sås.
När alla aprikoserna är mjuka och mestadels nedsänkta i den tjocka saften, tillsätt citronsaften och ta kastrullen från värmen.
Använd en stavmixer för att puréa frukten. Mixa tills det är helt slätt, eller lämna några bitar för en mer tjock aprikossylt.
Sätt tillbaka på värmen och koka snabbt på medel till hög värme i ytterligare ca 15 minuter. Fortsätt att röra om regelbundet och gå längs med botten av pannan så att sylten inte fastnar på den eller bränns.
Gelningstest:Lägger du en tesked sylt på ett fat från frysen bör den stelna efter cirka två minuter. Vänd plåten på sidan. Om sylten inte rinner av, eller bara väldigt väldigt långsamt, och gör små rynkor när du trycker på den med baksidan av en träslev är den klar.
Om sylten inte klarar gelningstestet, fortsätt att koka och upprepa testet tills det gör det.
Fyll sylten i dina förberedda steriliserade burkar. Använd om möjligt en sylttratt för att undvika bitar av sylt runt burkarnas kant.
Lagring
Förvara på en sval, mörk plats i upp till ett år. När de öppnats, förvara burkarna i kylen.
Anteckningar
Tiden det tar för sylt att koka varierar från sats till sats. För en detaljerad guide för att veta hur man gör ett gelningstest, se inlägget ovan.
Fyra sätt att sterilisera dina burkar:
I ugnenSterilisera dina burkar och lock (tagna av burkarna) i ugnen på 120˚C fläkt, 15 minuter. Lämna dem i tills du är redo att burka sylten.
Kokande vattenSterilisera burkar genom att hälla lite kokande vatten (från vattenkokaren) i burkarna och insidan av locken. Snurra burkarna så att de täcker hela insidan. Häll kokande vatten över in- och utsidan av sylttratten.
AlkoholAnvänd 70 % eller högre rom (eller annan livsmedelssäker alkohol) för att virvla runt inuti burkarna och locken och köra lite genom sylttratten och över dess utsida. Du kan överföra romen från en burk till en annan. Det här är den traditionella österrikiska metoden som jag känner den – givetvis med lite rom som hamnar i sylten. Österrikare...
Uppochnervända burkarJag har stött på några som helt enkelt vänder de fyllda syltburkarna på locket. Den fortfarande mycket varma sylten steriliserar burken på egen hand från insidan. Burkarna bör vara mycket rena för detta - diskmaskin rekommenderas. Sylten måste fortfarande nästan koka när den är burk, och burkarna vänds snabbt.
Näring
Servering:1burk|Kalorier:607kcal|Kolhydrater:154g|Protein:4g|Fett:1g|Mättat fett:1g|Natrium:4mg|Kalium:663mg|Fiber:5g|Socker:148g|Vitamin A:4815IU|C-vitamin:31mg|Kalcium:33mg|Järn:1mg
Denna information beräknas per portion och är endast en uppskattning.
Har du gjort det här receptet?Lämna en kommentarför att meddela oss! Dela ett foto och tagga @veganonboard - vi älskar att se vad du gör!