Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (2023)

Senast uppdaterad


Colombia har nyligen sett digitala nomader och backpackers strömma tillbaka till Medellin. Medan staden med evig vår och ett prisvärt boende lockar många resenärer, har nya säkerhetsproblem uppstått när turismen återupptas. Vi tillbringade nyligen en månad på marken i Medellin, Colombia för att bevittna säkerheten i staden. Här är allt resenärer behöver veta om att vara säker när de besöker och de senaste trendbrotten som riktar sig till turister.

Även om Medellin generellt sett är säkert för resenärer när det gäller våldsbrott, har en rad väpnade rån, droger och småbrott mot turister nyligen inträffat i slutet av 2023.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (1)

Aktuell brottsvåg som riktar sig mot turister

Detta är inte för att skrämma bort turister men resenärer måste veta att det för närvarande finns en rad brott som direkt påverkar turister i staden. Colombia har nu den högsta fattigdomen i hela Latinamerikauppskattas till 45 %av Världsbanken.

För att sätta det i perspektiv levde uppskattningsvis 18,9 till 23,9 miljoner colombianer på mindre än $91 (USD) per månad i början av 2023. Den venezuelanska flyktingkrisen har också introducerat över 1,75 miljoner venezuelaner i Colombia, av vilka många inte kan att arbeta lagligt och lever också i extrem fattigdom.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (2)

Den venezuelanska flyktingkrisen har också fört in över 1,75 miljoner venezuelaner i Colombia, av vilka många inte kan arbeta lagligt och också lever i extrem fattigdom.

Fattigdomen leder till ett stort antal väpnade rån direkt riktade mot de välbärgade och turistiska stadsdelarna Poblado och Laureles.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (3)

Dessa är de två vanligaste områdena i Medellin som resenärer vistas när de besöker. Medan vi var i staden i en månad kände vi från första hand till 5 väpnade rån på turister inklusive 2 gäster som satt på uteplatsen på vandrarhemmet där vi bodde.

Enligt Medellin Advisors, i genomsnitt 6 personer i Laureles och 5 personer i El Pobladorånas per dag under pistolhot. Detta var innan pandemin drabbade ekonomin hårt och antalet rån uppskattas vara mycket högre i turistområdena från och med 2023.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (4)

Andra brott riktade mot turister och expats

Tillsammans med fickstölder finns det ett mycket olyckligare brott som just nu riktas mot turister. Användningen av Scopolamin (djävulens andedräkt) är en drog som används i drinkar för att kraftigt lugna intet ont anande turister och sedan råna dem medan de är omedvetna. Detta brott är vanligtvis riktat mot utländska män medan de är på barer eller klubbar men kan till och med hända på en restaurang. Turister är direkt måltavlor av tjejer på dejtingappar som fungerar för farliga organiserade brottsgrupper. Vissa förövare som har använt skopolamin tidigare har av misstag överdoserat sitt offer med dödsfall som följd.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (5)

Bedrägerier, berättelser och tiggare

Just nu i Medellins livliga turistområden kan du inte gå mer än ett halvt kvarter utan att bli tillfrågad om pengar eller bli kontaktad för en konversation som oundvikligen kommer att lämna en turist med mindre pengar på fickan. Fattigdomen har lett till ett stort antal gatuförsäljare, tiggare, hustlers, hemlösa och ficktjuvar.

Medellin, Colombia är inte för förstagångsresenärer och besökare till staden bör ha en stark förståelse för vad de behöver göra för att vara säkra när de är i Latinamerika. Ett vänligt hej på Poblados gator är aldrig bara ett hej. Det finns alltid en vinkel och du är målet.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (6)

Medellin har sin beskärda del av småkriminalitet och väpnade rån,våldsbrott mot turister är sällsynta.

Topp 9 tips för att hålla resenärerna säkra när de besöker Medellin

"No Dar Papaya" Som översätts till "ge inte papaya" betyder i huvudsak att inte göra dig själv till ett mål för brott. Följ dessa 9 tips för att vara säker i Medellin.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (7)

Lämna din mobiltelefon i fickan eller skaffa en andra telefon

Det vanligaste brottet mot turister i Medellin är mobilstöld. För det mesta kommer stölden att ske under pistolhot. Ta inte ur telefonen. Ta inte en selfie. Använd inte telefonen för vägbeskrivning och lämna inte telefonen på bordet när du äter på uteplatser eller på restauranger. Efter några dagar kan du se andra göra det och bli frestade, men detta är själva definitionen av att göra dig själv till ett mål.

Många expats och långtidsresenärer i Medellin har en andra billig mobiltelefon när de är ute och reser i staden. På så sätt om du blir bestulen är det inte så stor sak att bara släppa det.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (8)

Slå inte tillbaka

Om du blir bestulen, slå inte tillbaka. Tänk inte på det och lämna bara över allt. Våld är mest sannolikt att inträffa under ett rån när offret vägrar att följa rånaren. En annan resebloggare Nomadic Matt varknivhuggen i Bogotánär han vägrade lämna över sin mobiltelefon.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (9)

Decoy-plånboken

Skaffa en billig lockplånbok och lägg en liten summa pengar i den. Använd sedan adold RFID-plånbok, förvara ditt kreditkort och dina huvudsakliga kontanter säkert. När du blir bestulen kommer din plånbok och din telefon att vara huvudmålen för tjuven som kommer att vilja ta sig därifrån snabbt. Var redo att lämna över din lockbete plånbok och billiga mobiltelefon. Lämna allt annat av värde på ditt hotell i kassaskåpet, inklusive sekundära kreditkort, bankkort och din primära mobiltelefon. Det är en bättre idé att bära in en liten summa pengar och en mobiltelefon sedan ingenting alls. En rånare kan bli frustrerad och otålig på en turist som säger att de inte har något på sig.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (10)

Lämna aldrig din drink ifred

Se till att du aldrig lämnar din drink ensam eller ens utom synhåll för ett ögonblick. Det finns otaliga historier om utlänningar som drogs av kvinnor i Medellin och vaknar upp med absolut ingenting kvar. Många av dessa brott blir orapporterade på grund av att turisten skäms. Målet för detta brott är vanligtvis män. Att använda dejtingappar som Tinder i Medellin kan vara mycket farligt och en ny hemlig video fångade faktiskt några av tjejerna som arbetar för dessa gäng i aktion.

Boka säkra flygplatstransfer

Efter att ha besökt Medellin 10 gånger under de senaste 2 åren har vi lärt oss att pålitliga flygplatstransfer är få och långt emellan. Två gånger blev vi strandsatta på flygplatsen eftersom vår chaufför inte dök upp.

Det säkraste sättet att ta sig till ditt boende är en privat transfer med en chaufför som kommer att vänta inne i terminalen med en skylt med ditt namn på. Bilresan till staden från flygplatsen tar cirka 40 minuter.

Jag rekommenderar Andres Espinosa på RoundTrip Medellin. Före 21:00 är 100 000 COP (22 USD) och efter 21:00 är 120 000 COP (27 USD) för 1-2 personer. Nå ut till honomWhatsApp på: +57 319 357 6115

Låt honom veta att du hittade honom på Travel Off Path för att få priserna ovan.

Utforska staden på ett säkert sätt med en privat förare

Jag hade också turen att hitta en privat chaufför som kan hyras per timme. Jag har använt honom över ett dussin gånger för att ha hjälpt mig att utforska de mindre turistiska områdena i staden samtidigt som jag har tipsat mig om vilka försiktighetsåtgärder jag måste vidta. Han kan också navigera i de ökända branta kullarna där Uber, Didi och taxibilar inte åker som Santo Domingo och väntar på att du ska ta dig ner igen. Han talar bara spanska men inget som Google translate inte kan lösa. Låt honom veta att Travel Off Path har skickat dig och han kommer att debitera dig endast 35 000 pesos per timme ($8,50 U.S.) men se till att ge honom tips eftersom det är en fantastisk tjänst för att vara säker. Minst 3 timmars bokningar. Han heter Cesar och kan nås på Whatapp på +57 304 298 7482.

Se inte ut som en Gringo

För killar som är över 6 fot med blont hår och blå ögon kan detta visa sig vara lite svårt. Detta betyder inte att du ska lägga till flip flops, shorts och ett linne i mixen. Det finns inget som säger "jag är en turist" som flip flops. Ju mer du kan blanda in, desto bättre har du det. Den vanligaste outfiten för colombianska män är ett par jeans, en t-shirt och sneakers. Detta betyder inte att du inte kan bära vad du vill, men ju mer du smälter in och ju mindre du märks, desto bättre kommer du att få det.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (13)

Gå inte ensam på natten

Detta gäller speciellt damerna och återigen kommer det vanligaste brottet att vara rån. Mångaensam kvinnliga resebloggarstate Medellin är säkert för ensamstående kvinnliga backpackers. Även om det kan vara sant under dagen, såg jag inte en kvinna som gick ensam på natten. Att gå runt själv efter mörkrets inbrott gör dig själv till ett mål för småbrott. En kvinna som går ensam är mycket mer sannolikt att bli bestulen än en med en grupp människor. Även för männen kommer du att vara mycket säkrare i en grupp än ensam.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (14)

Bli full

Att gå till spillo på dina första nätter i Medellin är en mycket dålig idé. Såvida du inte bor på ditt eget vandrarhem eller går ut på en organiserad pubrunda som den som drivs avThe Patios Hostel, dina chanser att något dåligt händer är stora. Killar faller oftast offer på klubbar efter några för många drinkar. Klubbarna är fyllda med lokala kvinnor som vet hur lätt det är att jaga berusade utlänningar som inte är vana vid uppmärksamheten. Dessa kvinnor kan vara prostituerade eller ännu värre, gör sig redo att droga och råna dig. Att gå ensam på natten när du är berusad är bara ett annat sätt att göra dig själv till ett enkelt mål.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (15)

Att vara den tuffa killen

Låt oss bara säga att de bogans som man ser på Bali inte kommer att hålla i 5 minuter i Medellin. Tatueringar, muskler och linne skrämmer inte brottslingar, gäng eller killar med vapen. Visa respekt för den colombianska kulturen, traditionerna och tänk inte ens på att vara tuffing i baren. Colombianska män och kvinnor har vuxit upp med att veta hur man överlever under tuffa förhållanden. Gringos i ett colombianskt fängelse eller hantera colombianska gäng har inte en chans.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (16)

Lämna dina guldringar och Lacoste Sneakers hemma

Även om att klä sig snyggt är en del av den colombianska kulturen, är det inte att klä sig rikt. Ingenting säger råna mig som dina Lacoste sneakers, guldsmycken och Rolex. Seriöst lämna blingen hemma.

MedanMedellin expat community grupperkan vara lite knasig på Facebook, de tenderar att ge några bra insikter om vad som händer i staden när det gäller brott och bedrägerier. Se till att hålla ett öga på dem innan du anländer för att hålla dig uppdaterad om aktuella händelser i staden.

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (17)

Är Medellin värt risken?

Absolut! Även om småbrott och rån förekommer, har denna växande stad tagit stora framsteg i att bli säkrare under det senaste decenniet. Om du använder huvudet ochge inte papaya"du kommer sannolikt att ha tiden i ditt liv. Från de mycket överkomliga levnadskostnaderna, vackert väder och fantastisk infrastruktur för ett trendigt nomadliv, är Medellin en stad med potential att bli nästa stora sak inom turism.

Letar du efter de bästa vandrarhemmen i centrum av action?

Trendigt vandrarhem i Medellin för digitala nomader –Rango butik
Vandrarhem för fest –Lekplatser

Läs mer:

Hur man arbetar som volontär i Medellin, Colombia

Prisvärd reseförsäkring som täcker Covid-19

Traveller Alert:Glöm inte reseförsäkringen för din nästa resa!

↓ Gå med i vår community ↓

DeTravel Off Path Community FB-grupphar alla de senaste nyöppningsnyheterna, konversationer och frågor och svar dagligen!

Är Medellin säkert att besöka? Topp 9 saker som resenärer behöver veta (18)
PRENUMERERA PÅ VÅRA SENASTE INLÄGGEN

Ange din e-postadress för att prenumerera på Travel Off Paths senaste resenyheter, direkt till din inkorg.

Denna artikel publicerades ursprungligen påTravelOffPath.com


Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated: 15/07/2023

Views: 6159

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.