Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (2023)

Är Cartagena Colombia säkert? Säkerhet är förmodligen i främsta rummet om du planerar en resa till Colombia i allmänhet.

Även om Cartagena kan vara ett säkert resmål att resa till, finns det absolut vissa försiktighetsåtgärder som du måste vidta när du planerar en resa hit. Att resa till Colombia kräver mer sunt förnuft, försiktighet och planering än att resa till de flesta länder.

Cartagena är kanske det mest populära turistmålet i hela landet. Den koloniala hamnstaden från 1500-talet är den bäst bevarade spanska bosättningen i Karibien och den lockar mer än 2 miljoner turister om året.

Men med turister kommer tjurar, gatuförsäljare och människor som vill tjäna pengar på att få bort turister. Med det i åtanke måste du vara lika försiktig i Cartagena som du skulle vara i någon annan colombiansk stad. Förmodligen ännu mer eftersom du är mer benägen att stöta på bluffartister och uppleva ständiga gatutrakasserier i Cartagena än att säga, Medellin.

Jag är en erfaren kvinnlig ensamresenär och reseskribent som har tillbringat de senaste 12 åren på att resa runt i världen och besökt 52 länder i processen.

Jag tillbringade juli 2022 i Cartagena och även om jag håller med om att staden kan vara säker att besöka, så känner jag att många resurser online enormt underspelar några av de risker du måste vara medveten om. Så jag bestämde mig för att skapa denna djupgående guide för att svara på frågan "Är Cartagena Colombia säkert?"

Är Cartagena Colombia säkert?

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (1)

Cartagena Colombia är en av de säkrare städerna som du kan besöka i Colombia. Det var också en av de första delarna av landet som började locka turister.

Till och med för flera decennier sedan när stora delar av Colombia ansågs vara otroligt farligt, var Cartagena en av de få platser som ansågs säkra att resa till. Då och nu har Cartagena varit ett extremt populärt resmål för både colombianska inhemska och internationella resenärer.

Tips för att vara säker i Cartagena Colombia

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (2)

Förbered dig på ständiga trakasserier på gatan

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (3)

Det finns mycket fattigdom och en enorm skillnad i rikedom i Colombia och det finns ingenstans där det är tydligare än i Cartagena. Den vackra muromgärdade gamla stan omges av utvecklingskvarter där människor kämpar för att ha råd att äta på ena sidan, och Bocagrande på den andra, hem för Colombias rika och berömda.

Turismsektorn bidrar för närvarande med cirka 2 % av BNP till Colombias ekonomi. Och även om det ständigt ökande antalet resenärer i Cartagena ger jobb åt lokalbefolkningen, finns det fortfarande gott om människor utan pålitligt arbete. Så dessa människor gör det förståeliga och vänder sig till att försöka försörja sig på de många turister som passerar genom staden varje månad.

Men för dig som turist kan detta vara frustrerande. Att bli trakasserad för att köpa saker på gatan är oupphörligt och det blir tröttsamt att säga "no gracias" cirka 40-50 gånger om dagen.

Du kan känna empati och förstå att för gatuförsäljare kan skillnaden i en försäljning diktera om de äter bra den dagen eller inte. Men många av leverantörerna blir aggressiva, verbalt kränkande och slungar ut förolämpningar när du inte vill köpa det de säljer.

Som en kvinnlig ensamresenär hörde jag ständigt vulgära, grafiska sexuella kommentarer från dessa män. När någon har gjort äckliga otrevliga kommentarer om mig eller min kropp, varför skulle jag då vilja köpa något från dem?

Var artig men bestämd. Säg "no gracias" och var på väg.

Det är bara viktigt att vara medveten om detta. Förmodligen sedan pandemin har dessa trakasserier förvärrats. Om någon verkligen stör dig går du in i en butik eller en restaurang.

Akta dig för massagedamerna på stranden

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (4)

På samma sätt som gatuförsäljarna i Cartagenas gamla stad finns det bedrägerier och trakasserier i kustområdena som du bör vara medveten om. Tyvärr är en avkopplande dag på stranden inte garanterad här och du kan i stort sett förvänta dig att leverantörer kommer att närma sig dig var 5:e minut för att försöka sälja något till dig.

Även om du låtsas sova, kommer de ofta att stå över dig och vänta på att du ska erkänna dem. De flesta går därifrån när du artigt tackar nej några gånger.

Men de kvinnor som erbjuder massage är något att tänka på. De kommer att plumra sig ner bredvid dig och börja ta tag i dina kroppsdelar och massera dem eller spruta olja på dig även när du har varit rak i din vägran.

Sedan, om du insisterar på att du inte vill ha massage eller om du försöker resa dig upp och börja gå iväg, kommer de att orsaka ett tjafs som säger att de har gett dig en massage (när de har trevat dig utan samtycke i 40 sekunder) och kräva betalning. Detta är extremt obehagligt att hantera och tyvärr finns det ingen säkerhet eller polisnärvaro på någon av Cartagenas stränder.

Men om du ser en av dessa "massörer" närma sig dig, kommer du åtminstone att vara medveten om det. Om du vill ha massage bör du förhandla om priset eftersom dessa kvinnor försöker ta ut höga priser.

Till exempel $50 USD för en 5-minuters massage. Du är generellt sett bättre att undvika dem till varje pris och organisera en professionell massage på ditt hotell eller ett spa om du verkligen vill ha en.

Överväg att besöka några av stränderna

Cartagenas läge vid Colombias karibiska kust gör att det finns ett par stränder i närheten. Men de är långt ifrån de vackraste i Latinamerika.

Bocagrande är den närmaste stranden. Det backas upp av glittrande skyskrapor och höga höghus och är känt som "Lilla Miami" i Colombia.

Du kan nå Bocagrande på bara 5 minuter med Uber eller buss. Även om det kanske inte är en spektakulär skönhet, tjänar det ett syfte om du bara vill ha en stranddag.

Det finns gott om restauranger och kiosker där du kan hyra en solsäng och ett parasoll för dagen för bara några pesos. Du kan dock förvänta dig att bli trakasserad av ett överflöd av leverantörer här.

La Boquilla är en mer avlägsen strand och fiskeby öster om Cartagenas gamla stad och förbi flygplatsen. Ett par organiserade turer runt Cartagena-området stannar här och om det inte är en grupp av er eller åtminstone ni är ett par som talar hyfsad spanska, är det kanske bättre för er säkerhet. Bedrägerier finns i överflöd på La Boquilla och här är du på en mer avlägsen plats med färre människor runt omkring att be om hjälp än på Bocagrande.

Rosarioöarna är en ögrupp av tropiska öar som ligger utanför Cartagenas kust. Enligt legender skulle pirater hänga här när de planerade sina attacker!

Gå till de mer avlägsna Rosario-öarna och övernatta om du kan. Alternativt kan du göra en utflykt som tar dig till flera öar på en dag.

Isla Baru och Playa Banca är kanske de mest populära. Eftersom de har börjat locka många turister har även de nu blivit grogrund för trakasserier och är bäst att undvika.

Vet att det är värt att betala extra för ett säkert och säkert boende

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (5)

Boende i Cartagena behöver inte krångla om du reser på en budget. Det finns massor av fantastiska vandrarhem för backpacker att välja mellan om du vill vara social, liksom en rad anständiga mellanklasshotell.

Det är dock viktigt att undersöka dina boendealternativ noggrant. Läs upp om området där hotellet/vandrarhemmet/Airbnb du funderar på ligger och läs tidigare recensioner.

Helst bör du välja en plats som har 24-timmars bevakning. Det är en bra idé att bo i antingen Getsemani, den gamla staden eller Bocagrande.

Kontrollera boendets läge på kartan för att vara säker på att du inte är ute i pinnarna och att du har bekvämligheter i närheten. Ett urval av välrenommerade Cartagena boendealternativ beskrivs nedan för din övervägande. Här finns något för varje budget.

Gå aldrig med dyr elektronik utställd

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (6)

Förmodligen är den gyllene regeln när du reser i Colombia att hålla din elektronik och värdesaker utom synhåll. Lokalbefolkningen har det sagt för det - "no dar papaya" som betyder "Ge inte papaya".

Papaya är en metafor för något sött för att fresta potentiella tjuvar. Även om det kan låta lite offer-skyll-y, är det en bra regel att följa.

Titta, när man läser artiklar om att resa säkert i Colombia verkar det som att alla känner någon som blivit rånad. Det kan skrämma dig till att tro att det är oundvikligt att bli offer för småbrott, men det är helt enkelt inte sant.

Se bara till att dina värdesaker förvaras utom synhåll. Det betyder att du inte kan vandra omkring planlöst med din iPhone 1200 dollar i handen, ingen DSLR som svänger runt halsen, inga pråliga smycken eller dyra designersolglasögon och tillbehör.

För all del, ta bilder och kolla Google maps för att se vart du ska när och när du behöver. Se bara till att lägga undan den när du är klar.

Eftersom Cartagena är ganska turistigt kommer du att se gator fyllda med mängder av amerikanska turister och det verkar som att alla har en kamera runt halsen, en iPhone i handen eller en go pro som flaxar runt i armen. Kom ihåg att för vissa lokalbefolkning kan din $1200 iPhone vara värd flera månadslöner och möjligheten att bara ta en ur någons hand och springa iväg är mycket fruktbar.

När du ser turister som inte tar hänsyn till den oskrivna "no dar de papaya"-regeln, även om de uppenbarligen inte förtjänar att bli rånade, kan du förstå varför de små brottsligheterna i Colombia är höga. Ta hand om dina saker här.

Överväg att köpa ett lokalt SIM-kort

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (7)

Det är en bra idé att hämta ett lokalt sim-kort när du reser i Colombia. Ibland när du reser är det skönt att koppla av från ständiga telefonaviseringar men i Colombia är det bra att alltid ha tillgång till internet så att du kan ringa Ubers när du behöver dem, snabbt kolla något online, kontakta dina hotell osv.

Ännu bättre, ett lokalt nummer är användbart om du behöver göra en reservation på en lokal restaurang eller något liknande. Det finns tre huvudsakliga mobilnät i Colombia: Movistar, Claro och Tigo.

Ett colombianskt CLARO simkort är ett bra rop. Du kan hämta dessa på Cartagenas flygplatskiosker och från gatuförsäljare. Det finns också en Claro-butik på Mall Plaza strax utanför de gamla stadsmurarna (Av. Pedro de Heredia Cra 13 # 31-45 Locales 108-109 y 117, Provincia de Cartagena, Bolívar).

Du tittar på ungefär $10 för 9 GB data och obegränsad användning av sociala medier i 20 dagar. De flesta restauranger, barer och kaféer har gratis wifi i Colombia.

Många stora städer i Colombia har områden med gratis allmänt wifi, men det har inte Cartagena. På samma sätt är wifi på Cartagena Rafael Nuñez flygplats i bästa fall problematisk. Det är bättre att investera i ett sim-kort för att vara säker.

Använd Uber istället för gatuhytter

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (8)

I stora delar av Latinamerika föredrar lokalbefolkningen att använda Uber istället för gatuhytter och Colombia är inte annorlunda. I vissa länder associerar människor Uber med varamindresäkert – trots allt, du sätter dig i en bil med en slumpmässig rätt?

Men det är inte perspektivet här. När du beställer en bil via Uber har du självklart förarens uppgifter och deras registreringsskylt.

Använder Uber i Cartagena

Appen känner till dina hämtnings- och avlämningsplatser och du kan dela dina resedetaljer med vänner och familj. Så det finns mer ansvar än när du sätter dig i en slumpmässig gatuhytt.

Det finns ytterligare försiktighetsåtgärder som du också kan vidta. Klicka alltid på förarprofilen och se till att de har gjort ett par turer (1000 och uppåt).

Använd inte drivrutiner som har låga betyg (leta efter 4.8/4.9 och uppåt). Om en ny förare med låga betyg accepterar din biljett, avbryt den snabbt. Uber kommer att söka efter en annan drivrutin utan kostnad. När din Uber kommer, se till att föraren och nummerskylten du ser stämmer överens med vad du har på appen.

Gatutaxi i Cartagena

Gatutaxichaufförer världen över är ofta en lag för sig själva. Om du sätter dig i en slumpmässig gatubil i Cartagena, kan du mycket väl bli lurad och taxichauffören kommer att göra upp vilken avgift de än känner för och anta att du inte känner till den aktuella taxan.

Taxibilar i Colombia har inte heller mätare så det är svårt att bedöma hur mycket du ska betala. (Om du någonsin råkar ta en gataxi, kom överens om ett pris innan du kliver in.) Det är bäst att få ditt hotell eller boende att beställa det åt dig eller rekommendera en förare som de litar på.

Så i grund och botten är det minsta som kan hända dig om du använder en gataxi i Cartagena att någon kan lura dig. Men på den mer ondskefulla sidan av saken är "expresskidnappningar" en sak i Colombia och stora delar av Sydamerika.

Detta händer när du går in i en taxi och taxichauffören kör en liten bit. Sedan sätter sig deras vänner/medbrottslingar i fordonet och tvingar dig att lämna över dina värdesaker med vapen/knivspets.

De kör dig sedan runt till olika uttagsautomater och tvingar dig att ta ut maxbeloppet kontanter varje gång. Detta är inte lika vanligt i Cartagena som i Bogota, Medellin och andra delar av landet, men det är inte en risk du vill underhålla, oavsett hur liten.

Det allmänna syftet med tjuvarna är bara att tjäna så mycket pengar som möjligt så snabbt som möjligt snarare än att skada turister. Men det är fortfarande en traumatisk upplevelse som du inte vill ha om du kan hjälpa den!

Håll alltid koll på din väska och dina personliga tillhörigheter

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (9)

Håll alltid ett öga på dina saker i Colombia. Om du reser med en ryggsäck, lämna den inte på ryggen bakom dig, särskilt inte på trånga marknadsplatser.

Det är en bra idé att haka din väska på ena axeln och hålla den framför dig, särskilt i trafikerade områden. På så sätt kunde någon aldrig komma fram bakom dig och skära din väska eller öppna den utan att du märkte det.

Ha alltid ögonen på din väska. På samma sätt, lämna aldrig dina saker utan uppsikt, inte ens kort. Lämna inte väskor med kontanter och värdesaker ensamma på stranden medan du går och simmar och be inte en slumpmässig person på ett kafé att titta på dina saker medan du går på toaletten.

Organisera dina överföringar i förväg

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (10)

I Latinamerika är det en bra idé att organisera dina transfers i förväg, särskilt om du reser någonstans för första gången, reser ensam eller anländer på natten. Du kan organisera en Cartagena flygplatstransfer för bara $15 och på så sätt vet du att du har någon som väntar på dig vid ankomsten till flygplatsen.

En privat transfer i Cartagena kostar inte mer än att ta en taxi på flygplatsen. Faktum är att det förmodligen fungerar billigare och mindre stressande när du räknar med att flygplatscabbien förmodligen kommer att försöka lura dig. Om du är ensamresenär, särskilt en ensamkvinna, är det bara bra att veta att du sätter dig i en bil med någon pålitlig.

Var försiktig på natten

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (11)

Du bör inte gå ensam på natten genom slumpmässiga gator och gränder i Cartagena, men samtidigt har staden ett livligt, pulserande nattliv. I gamla stan är många av gatorna så levande med turister och lokalbefolkning på väg till barer och restauranger på natten, att du känner dig som om du är i New Orleans eller någon annan eklektisk plats.

Att ha så många människor i närheten ger dig någon form av trygghet. Så om ni är några kan ni bekvämt gå runt på huvudgatorna och till barer på kvällarna.

Även som ensamresenär kände jag mig åtminstone bekväm med att gå från mitt hotell i gamla stan till restauranger och kaféer i närheten. Men var försiktig och använd ditt sunda förnuft.

Håll dig till väl upplysta trånga gator och våga dig inte ner på slumpmässiga tysta sidogator, särskilt inte om du är ensam eller berusad. Att gå från A till B i gamla stan är ok, men gå inte långa sträckor hem - dvs från gamla stan till Getsemani, skär genom parker eller gå in i områden du inte känner till.

Uber är billiga och alternativt beställer de flesta restauranger i Cartagena gärna en taxi till dig om du behöver en. Ta aldrig risker när det gäller din säkerhet. Eftersom gamla stan blir så trångt på nätterna är det dubbelt viktigt att titta på din väska och dina saker.

Slåss aldrig mot en angripare, ingenting är värt ditt liv

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (12)

Om du blir attackerad eller kontaktad av någon som kräver att du lämnar över din telefon/plånbok/väska etc, är det bättre att bara ge efter för deras krav. Det är olyckligt att förlora något, men man vet aldrig när ett smårån kan bli våldsamt.

Turister som blir rånade med pistol-/knivspets är utan tvekan mindre vanligt i Cartagena än i Bogota eller Medellin, men det kan ändå inte uteslutas. Även om någon bara närmar sig dig och inte verkar ha ett vapen, vet du inte om de kan ha något som är dolt.

Ingenting är värt ditt liv. På samma sätt bör du aldrig försöka bekämpa din angripare.

Colombia har faktiskt några ganska oklara regler när det kommer till självförsvar. I grund och botten, om någon attackerar dig med avsikt att råna, orsaka dig skada eller vad som helst, och du försvarar dig själv och skadar din angripare, kan din angripare stämma dig för skador. Det låter löjligt men det händer.

Kontakta polisen om du råkar ut för problem

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (13)

Om du råkar illa ut, känner dig hotad eller otrygg, eller behöver hjälp kan du alltid försöka kontakta polisen. Det finns också vanligtvis poliser stationerade runt centrum av gamla Cartagena som finns för att skydda turister.

Du behöver inte gå långt för att hitta polisen. Det finns vanligtvis en hel del nära Cartagenas huvudstadsport som leder ut mot Centenario-parken (Monumento Torre del Reloj). Många poliser i Colombia är korrupta, men de flesta kommer att försöka hjälpa dig.

Lär dig lite spanska om du kan

Väldigt få människor i Colombia talar engelska, även i turistföretag och hotell. Det hjälper om du kan lära dig lite spanska innan din resa.

Uppenbarligen är det inte så enkelt som att bara veta att du reser någonstans och sedan plötsligt behärska ett nytt språk precis innan din resa. Att lära sig spanska är inte den lättaste bedriften i världen.

Men även om du bara kan plocka upp några användbara ord och fraser kommer det att räcka långt. Duolingo är en fantastisk, gratis app som du kan ladda ner innan du reser. Det är också användbart att ha Google översätt på din telefon. På så sätt, även om du är i en situation där du kämpar med att kommunicera, kan du skriva ut vad du vill säga i översättaren och antingen hålla upp det för att visa personen eller spela upp det översatta ljudet.

Överväg att ta turer och utflykter för att få koll

Organiserade turer och utflykter är ett bra sätt att få koll och öka ditt självförtroende när du först anländer någonstans. Om du är nervös över att anlända till Sydamerika för första gången, är det ingen skam att ta turer de första dagarna tills du känner dig mer säker på att utforska självständigt.

Det finns flera gratis (tipsbaserade) vandringsturer som du kan ta runt i gamla stan. DeCartagena gratis vandringsturavgår från Parque Fernández de Madrid måndag till lördag kl. 9.00.

Det varar i cirka 3 timmar och guiden talar både engelska och spanska. Det är dock viktigt att notera att du måste boka din plats på turen i förväg.

Turerna tar dig runt alla de viktigaste sevärdheterna i gamla stan och ger dig mer information och sammanhang om deras bakgrund och historia. Du går dock inte in i de olika kyrkorna och museerna på dessa turer, så se till att gå tillbaka och göra det självständigt senare.

Bortsett från gratis vandringsturer finns det flera andra fantastiska turer och utflykter som du kan vara intresserad av att besöka. För avskilda, paradisiska karibiska stränder borta från folkmassorna, överväg att reservera en plats på en tur på ön Rosario.

Alternativt kan du besöka San Basilio de Palenque, en avlägsen stad som få turister anstränger sig för att besöka. Staden var den första fria afrikanska staden i Amerika.

Visste du att under den spanska koloniseringen av Cartagena fördrevs mer än 1,1 miljoner afrikanska människor och såldes till slavhandeln? 2005 förklarade UNESCO Palenque som "ett mästerverk av mänsklighetens muntliga och immateriella arv."

Det är en bra idé att boka alla Cartagena-turer innan din resa eftersom många säljer slut, särskilt om du reser under högsäsong. Ett urval av välrenommerade och intressanta turer som du kanske vill överväga är listade nedan.

Rekommenderade Cartagena-turer

  • Rosarioöarnas katamarantur med lunch och snorkling
  • Getsemani-höjdpunkter och graffitivandring
  • Privata Getsemani-höjdpunkter och graffitivandring
  • Cartagena solnedgångskryssning med öppen bar
  • Cartagena: privat båttur runt öarna
  • Guidad stadstur i Cartagena med La Popa och slottet San Felipe
  • Privat romprovningstur i Cartagena

Håll utkik efter restaurangbedrägerier

Cartagena är en gourmands paradis och det finns många utmärkta restauranger här som serverar utsökta rätter från hela världen. För det mesta är Cartagena-restaurangerna väldigt ärliga och inte turistfällor som man kan förvänta sig i en stad som är så populär bland resenärer.

Men det finns alltid tricksters i varje turiststad så tänk på att äta på restauranger som verkar för turistiska med sina plastmenyer med tryckta bilder. Var särskilt försiktig med restaurangerna som anställer tuttar för att sticka ut på gatan som krånglar till att få dem att äta på sina restauranger. Kolla bara alltid priset som visas på menyn och se till att det stämmer överens med det pris som står på din faktura i slutet.

Var försiktig med dina pengar

Var uppmärksam på dina pengar i Colombia, precis som du är uppmärksam på din elektronik och personliga tillhörigheter. Ha inte med dig en enorm mängd kontanter – precis tillräckligt för vad du behöver för dagen.

Det är en bra idé att öppna ett gränslöst bankkonto om du inte redan har ett. Wise, Revolut och Charles Schwab är alla bra val beroende på vilket land du kommer ifrån.

Att ha ett gränslöst bankkonto innebär att du inte kommer att debiteras internationella transaktionsavgifter när du tar ut pengar utomlands. Detta är viktigt, eftersom internationella avgifter kan vara dyra och de snabbt blir högre!

Ännu bättre, detta betyder att du inte behöver ta ut stora summor pengar varje gång du går till bankomaten i Colombia. Det är en bra idé att resa med flera bankkort och inte ha alla med dig hela tiden.

Sedan om du tappar en, har du en annan säker på ditt hotellrum. Håll dina alternativa bankkort och en "nödsituation" summa pengar på runt $50-100 eller så gömda djupt i ditt bagage och lås din väska.

Överväg att köpa en stöldsäker ryggsäck

Ett sätt att minska risken att bli offer för ett mindre brott i Cartagena är att investera i en stöldsäker ryggsäck eller pengabälte. Dessa är lite dyrare än din genomsnittliga resedagssäck, visst.

Men de kommer med en uppsjö av ytterligare säkerhetsfunktioner. Stöldsäkra ryggsäckar, som de som erbjuds av Pacsafe, är vattentäta, snedstrecksäkra och kommer med ett TSA-godkänt låssystem.

De kan köpas i snygg design så att du inte skulle misstänka att de skilde sig från en vanlig ryggsäck. Många kommer med fleråriga garantier.

Var försiktig med övervänliga främlingar

När du frågar "är Cartagena Colombia säkert?" vet att lite sunt förnuft räcker långt. Om du inte skulle göra något hemma, gör det inte i Colombia.

Var försiktig med alltför vänliga främlingar, särskilt i barer. Många colombianer är extremt vänliga och välkomnande och det låter hemskt att ständigt vara på sin vakt och anta att alla är ute efter en.

Men det finns många bluffartister runt omkring och det gäller att vara vaksam hela tiden. Majoriteten av "vänliga" främlingar som närmar sig dig på gatan vill förmodligen sälja dig något eller debitera dig för sin tid att visa dig något av intresse.

När du läser den brittiska och amerikanska regeringens säkerhetsråd för Colombia kommer du att se många omnämnanden av läkemedlet scopolamin eller "djävulens andetag". Läkemedlet kan placeras i någons mat/dryck eller blåsas i ansiktet.

Offret blir ultralydig och gör allt som de blir beordrade att göra vilket är lågmält skrämmande. Det värsta är att de inte minns något. När du hör om detta låter det extremt läskigt men användning av skopolamin är inte vanligt i Cartagena.

Det ärintefallet att folk går runt och blåser det i folks ansikten på måfå. För det mesta är det heterosexuella män i barer som sannolikt blir offer för dessa attacker. Titta alltid på din drink och om du är man och du blir kontaktad av en extremt attraktiv kvinnlig främling, var försiktig.

Vet vilka områden du ska undvika

Cartagena är ganska turistigt men det är fortfarande en levande colombiansk stad med cirka en miljon invånare. Många invånare lever under fattigdomsgränsen och det finns definitivt vissa områden som du vill undvika.

San Diego-delen av Cartagena är bra på dagarna men kan vara skissartad på natten så gå inte ensam här på kvällarna och undvik att vandra runt på natten om du kan. Det ligger inom de gamla stadsmurarna men det är i huvudsak i utkanten av allt av intresse. Några budgethotell och vandrarhem finns här.

Sektorerna La Magdalena, La Maria, El Paraiso, Olaya och El Pozon är alla områden som är bäst att undvika. De erbjuder lite intresse för turister ändå.

Bazurto-marknaden i utkanten av staden är ett relativt avstånd från gamla stan och är inte en turistmarknad. Det är en traditionell colombiansk mercado dit lokalbefolkningen kommer för att handla färsk frukt, grönsaker och matvaror.

Detta kan vara en extremt intressant plats att se om du inte har tillbringat mycket tid i Latinamerika eller upplevt en traditionell colombiansk mercado tidigare. Om du besöker är det bäst att utforska med en lokal guide som känner till området och kan hjälpa dig att interagera med försäljarna. Om du besöker marknaden självständigt, var uppmärksam på dina ägodelar på denna extremt trånga lokala marknad.

Överväg att köpa en larmade dörrstoppare

En alarmerad dörrstoppare är en praktisk sak att inkludera i din Colombia packlista. Du kan köpa dem för några dollar online.

Sedan, om någon försöker tvinga sig in i ditt Airbnb- eller hotellrum, kommer ett larm att ljuda, förhoppningsvis skrämma bort alla inkräktare och ge dig en rättvis varning.

Det betyder inte på något sätt att detta är nödvändigt för Cartagena eftersom ditt rum sannolikt kommer att bli inbrott, det är bara en extra säkerhetsåtgärd som du kanske vill vidta när du reser var som helst. Detta gäller särskilt om du reser ensam och/eller bor i lägenheter med självhushåll.

Se till att du köper en heltäckande reseförsäkring

Omfattande reseförsäkring är en viktig sak som du behöver köpa för att resa var som helst, inklusive Cartagena Colombia. Tyvärr, med den bästa viljan i världen, vet du aldrig vad som finns runt hörnet och det är bättre att vara säker än ledsen.

Skulle du råka ut för en olycka eller bli sjuk utomlands kan medicinsk behandling bli extremt dyr. En bra försäkring inkluderar medicinsk täckning upp till cirka 1 miljon USD.

Överväg att köpa en policy som kommer med ytterligare extra – till exempel hemtransport, stöld/förlust av bagage och sportaktiviteter. Läs alltid det finstilta för alla planer som du köper eftersom många försäkringsleverantörer anser saker som promenader och vandring som "äventyrssporter" och därför kan du behöva betala extra.

World Nomads är en fantastisk leverantör av äventyrsresor – perfekt för att besöka någonstans som Colombia. Om du reser ofta kan du tycka att det är mer ekonomiskt att köpa en årlig försäkring i motsats till en enkel resa.

Skriv ner ditt försäkringsnummer och dina uppgifter, lagra dem som en anteckning på din telefon och förvara dem säkert. Skulle du behöva hjälp i Colombia är detta det första du kommer att bli tillfrågad om innan du erbjuds någon hjälp.

Bli inte involverad i droger

Bli inte involverad i droger i Colombia. Inte nog med att man inte vill stödja droghandeln i landet, utan det är också farligt att ta ämnen här.

Scam artister och tuts finns i överflöd här. Hypotetiskt sett, om du köpt något från en återförsäljare här, vet du inte vad det kan spetsas med och du utsätter dig själv för fara.

Narkotikarelaterade straff i Colombia är stränga och det är inte här du vill ta risker. Det är också viktigt att vara medveten om att korrupta poliser ofta arbetar i led med återförsäljare och bluffartister. Det är inte ovanligt att de samarbetar för att lura turister och sedan få dem att betala en muta.

Var inte rädd för att experimentera med gatumat

Att experimentera med det lokala köket är en höjdpunkt för att resa överallt, inklusive Colombia! Många människor verkar ha onödiga reservationer om att äta från gatumatsförsäljare men du går miste om en stor del av Colombias reseupplevelse om du inte experimenterar med gatumat!

En bra tumregel är att hålla utkik efter försäljare som är omgivna av lokalbefolkningen som väntar på att bli serverad. Om någonstans är upptagen är det generellt sett en bra indikation på att maten är bra!

Använd samma sunt förnuft som du skulle göra med mat var som helst - om kött, frukt och grönsaker har suttit ute länge eller det har flugor som surrar runt sig, riskera inte det! Det finns flera delikatesser som du bör prova i Cartagena, varav flera kommer från denna del av Colombia.

Den utan tvekan mest kända regionala godbiten är en arepa de huevo. Detta mellanmål är så populärt att det till och med finns en festival tillägnad dess existens!

Arepa de huevo är en friterad majskaka som är fylld med ägg. Du kommer att se många försäljare som steker den vid sidan av vägen i gamla stan och runt Centenario-parken. Håll utkik efter de tjocka, friterade runda godsakerna!

Carimañolas är halvmåneformade frittor gjorda av yuka och fyllda med ost och nötfärs. De avnjuts i Colombia och närliggande Panama. Naturligtvis finns det också möjlighet att boka en plats på en gatumatstur i Cartagena för att prova många rätter samtidigt och hitta gatumatmarknader som de flesta turister inte känner till.

Vattnet i Cartagena är säkert att dricka

Det är säkert att dricka vattnet i Cartagena. Men de flesta hotell kommer vanligtvis att förse dig med ett par gratis flaskor vatten på rummet varje dag också.

Du behöver inte oroa dig för att ha is i dina drycker här eftersom det är helt säkert att konsumera det. Du kanske vill överväga att köpa en återanvändbar vattenflaska att använda under din resa.

På så sätt kan du fylla på din vattenflaska varje dag och minimera ditt plastavfall. Ännu bättre, vissa vattenflaskor, som de som erbjuds av Lifestraw, håller ditt vatten svalt hela dagen. Om du köper en lifestraw-vattenflaska ger varje köp ett års rent vatten till ett barn i en utvecklingsnation.

Vad man ska ha på sig i Cartagena, Colombia

Cartagena har ett varmt, fuktigt, tropiskt klimat. Så lätta tyger som andas är ett måste. Tänk på bomull, linne, siden och ull.

Det är en bra idé att packa bekväma promenadskor eftersom du sannolikt kommer att göra mycket utforskande och promenera under dagen. Ta med dig ett litet 5-liters dagspaket för att bära med dig dina nödvändigheter medan du är ute och går och se till att packa en solhatt eftersom värmen här är intensiv.

För män är lätta skjortor och långa shorts perfekta för det tropiska klimatet. Kvinnliga resenärer ska självklart kunna ha på sig vad de vill och är mer bekväma i.

Du kommer att se massor av människor (inklusive latinska kvinnor) gå runt i shorts, linne, crop tops och solklänningar. Men eftersom trakasserierna från män här är ganska illa, kanske du föredrar att bära långbyxor, speciellt om du reser ensam som kvinna.

Långa, lätta jumpsuits i kombination med toppar eller maxiklänningar är det perfekta outfitvalet för att resa till Cartagena. Du kommer också att hitta många underbara boutiquebutiker runt om i gamla stan som säljer underbara, unika plagg med tropisk design som är typiskt colombiansk och olik allt du skulle hitta någon annanstans.

Många av restaurangerna och barerna i gamla stan är ganska stilrena. Under kvällen är det skönt att klä ut sig och bege sig ut i Cartagena. Temperaturerna svalnar lite när solen går ner men kom ihåg att det fortfarande är fuktig, tropisk värme.

Använd din regerings reseråd

DeStorbritannienochUSA:s regerings reserådgivningsidorna är strängt formulerade och framstår som skrämmande. Men de är bra källor till aktuell information om alla länder som du planerar att besöka.

Det är värt att kolla deras Colombia reserådgivningssidor dagarna fram till din resa. De uppdateras ofta med allt från inträdeskrav till detaljer om den aktuella politiska/säkerhetssituationen.

Är Cartagena Colombia säkert för kvinnliga soloresenärer?

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (14)

Cartagena Colombia kan vara ett säkert resmål för kvinnliga soloresenärer men det är en bra idé att vara medveten om situationen du hamnar i. Många artiklar som diskuterar frågan om "är Cartagena Colombia säkert?" har skrivits av män.

Antingen är de helt okunniga om skillnaderna och utmaningarna som kommer med att resa i Sydamerika som kvinna eller så är de helt enkelt aningslösa. Det är viktigt att notera att trakasserierna från gatuförsäljare här kan vara ganska illa, och det kan vara en chock att uppleva det, även om du är välresta.

Överväg att träffa andra resenärer om du besöker Cartagena ensam

Om du besöker Cartagena ensam kan äventyret göras roligare om du hittar resekompisar att dela det med. Ännu bättre, det gör att du sticker ut mindre.

Självklart har du all rätt att ha lite "mig-tid" och utforska självständigt och du kan ha en helt säker och njutbar tid när du gör det. Men om trakasserierna blir lite för mycket kanske du föredrar att träffa andra resenärer.

Naturligtvis är vandrarhem och vandringsturer ett bra ställe att träffa andra resenärer. Om du inte gillar tanken på att bo på ett vandrarhem, kan du hitta ett vandrarhem med ett privat rum så att du har alla bekvämligheter för att vara på ett hotell men ändå i en mer social miljö. Om du föredrar att inte vara på ett vandrarhem alls, kan du bo någon annanstans och ändå besöka vandrarhemsbarer eller delta i de evenemang som de står värd för.

Alternativt finns det flera Facebook-grupper dedikerade till resor och backpacking i Colombia. Du kan helt enkelt göra ett inlägg i någon av grupperna och se om någon är i närheten och vill käka lunch/fika/lite drinkar.

Några Facebook-grupper för resor i Colombia att vara medveten om är:

Du kan också kolla Meetup.com ochCouchsurfingför att se om det pågår några händelser. Nuförtiden måste du betala en liten månadsavgift på ett par dollar i månaden för att använda Couchsurfing men det finns fortfarande många aktiva användare.

Couchsurfing "hangout"-funktionen använder GPS (som en platonisk Tinder!) för att visa dig resenärer i ditt område. Du kan starta ett häng och träffa andra resenärer i området för att gå runt, ta en dagstur tillsammans, äta middag osv.

Håll din familj och dina vänner informerade men håll dina planer borta från sociala medier

Är Cartagena Colombia säkert? 28 Cartagena säkerhetstips för 2023 (15)

Lägg aldrig upp din detaljerade resplan på sociala medier, särskilt om du reser ensam och särskilt om du har offentliga sociala medieprofiler. Tyvärr vet du aldrig riktigt vem som tittar på vad du gör och om du är kvinna så finns det absolut colombianska män som hittar kvinnor genom hashtags och geotaggar på Instagram och använder plattformen som om det vore någon form av dejtingapp.

På samma sätt, posta inte något som ger bort din plats i realtid. Spara allt i din utkastmapp och lägg upp det när du har lämnat det specifika området.

Ett bra sätt att dela dina planer med dina vänner och familj är att skapa ett delbart Google-dokument med din resplan nedskriven. Ställ in den på "endast visa" så att du är den enda som kan redigera den (och familjemedlemmar kan inte ta bort avsnitt av misstag!)

De kommer att kunna se var du är på varje dag av din resa. Om du bestämmer dig för att ändra ditt schema något, kan du helt enkelt redigera dokumentet istället för att behöva sms:a massor av människor om din förändring av planen.

Avskedsord

Är du fortfarande oroad över huruvida Cartagena Colombia är säkert? Har du rest till Colombia?

Vissa aspekter av den här artikeln kan låta avskräckande men det är viktigt att vara medveten om situationen och förberedd för varje eventualitet. Du kan få en underbar reseupplevelse i Colombia förutsatt att du vidtar de rätta försiktighetsåtgärderna!

Ha en underbar resa! Ha en trevlig resa! melissa xo

Melissa Douglas

Melissa Douglas är en brittisk reseskribent och bloggare baserad i Aten, Grekland. Hon skriver för många högprofilerade resepublikationer över hela världen - inklusive Forbes Travel Guide, Matador Network, The Times of Israel och The Huffington Post.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated: 16/09/2023

Views: 6179

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.